Den 7. september kl 0900 var 30 forventningsfulle pensjonister klare til å dra fra Oslo til Modum og fylle dagen med kunst og kultur på Blaafarveverket. Det er svært mange år siden sist Vegdirektoratet hadde arrangert dagstur dit.
Bussturen med Askeladden buss kunne ikke ha passet bedre og tok 1 ½ time. Første stopp var årets utstilling fra Nationalmuseet i Stockholm. Gjennom 70 malerier fikk vi oppleve en kunstutstilling som ga et glimt av menneskelivet, fra vugge til grav.
Deretter var det historisk gjennomgang av «Det Kongelige Modumske Blaafarveværk» som ble opprettet i 1776 for å utvinne kobolt fra gruvene på Modum. Kobolten ble brukt til å fremstille koboltblått pigment som ble eksportert over hele verden gjennom 120 års drift. Inne ii Glasshytta kunne vi både handle moderne koboltblått glass og beundre noen av de første kunstverk som var produsert.
Kl 12 var vi sultne etter som vi var tidlig oppe denne dagen. Vi fikk servert lunsj på Værket med deilige karbonader, grov potetmos, salat og brød. Kaffe og eplekake m/ krem.
Turen gikk videre til Nyfossum gård, litt ovenfor fossen og Fossekroa. Her fikk vi guidet tur gjennom hovedhuset og fikk høre hvordan husets eiere og tjenestefolk levde.På vinterstid blir huset brukt til overvintring av ikke mindre enn Pelargonier. Stelt og passet på av en 80 år gammel dame som bodde her i sin barndom Kunstutstillingen befant seg på låven og i år var det tepper fra Afganistan.
Vi er klare for en tur inn i gruvene. Her skal du være stø på foten, ha godt syn og ikke være mørkredd. Denne dagen var det også 15 forskere fra hele verden på besøk Kobolt er nå et etterspurt produkt i forbindelse med elektrifisering av biler, båter og fly. Modum kommune har fortsatt store årer med kobolt, men i en dybde på 300m og mer. Så vil det være lønnsomt med ny, moderne drift?