Vegdirektoratets pensjonistforening på besøk i Vigelandsmuseet
Skrevet av: Hans Silborn.
Den 6. februar var Vegdirektoratets pensjonistforening på omvisning i Vigelandsmuseet. Vår flinke guide Linn ga et levende og spennende bilde av Gustav Vigelands liv og kunst.
Adolf Gustav Thorsen føddes i Mandal 1869 som sønn til en etablert snekker. Som barn var han ofte boende hos sin morfar på Mjunebrokke på Vigeland i det som i dag er Lindesnes kommune. Gustav var litt redd for sin far, som med tiden fikk alkoholproblemer. Derfor ønsket han heller å være hos sin morfar. Med tiden flyttet også mor med alle barna til Vigeland. I tjueårsalderen skiftet Gustav navn fra Thorsen til Vigeland.
Morfar arbeidet en del med treskjæring og oppdaget at Gustav hadde talent for dette, så han ordnet undervisning i dette for Gustav hos bygdas beste treskjærer. Da Gustav var 15 år flyttet han til Kristiania og fikk læringsplass som treskjærer. Samtidig studerte han tegning på kveldstid. Hans læremester ble i midlertid syk, og Gustav flyttet til faderen i Mandal en tid, før han kom tilbake til Kristiania i 1888. Det var et hardt liv som løsgjenger, før Gustav tok kontakt med en etablert billedhugger og viste en bunke skisser han hadde laget. Gustavs talent ble oppdaget, og han fikk støtte av en gruppe kunstinteresserte personer.. I 1889 deltok Gustav med sitt første store verk i Høstutstillingen.
Gustav fikk stipend og presenterte sitt neste store verk på Høstutstillingen 1891. Det var helfigurgruppen «Forbannet», se bildet under. Dermed var Gustav en etablert kunstner som reiste rundt i Europa og hadde en høy produktivitet. Han hadde to store separatutstillinger i 1894 og 1899. I begynnelsen av 1900-tallet laget han mange portrettbyster som gav gode inntekter.
I 1907 bestilte Kristiania et fonteneprosjekt av Gustav Vigeland. Dermed var det store prosjektet Vigelandsanlegget i gang, uten at noen visste hva resultatet skulle bli. I 1921 inngikk Gustav en avtale med Oslo kommune om at gi hele sitt livsverk til Oslo kommune mot at få atelje, bolig og museum i Frogner. Gustav med kone flyttet inn i 2024, og der bodde og virket Gustav til han døde i 1943. Vannet i fontenen ble satt på i 1947, dvs. 40 år etter bestillingen. Monolitten sto ferdig i 1943, og granittgruppene rundt i 1946.
Etter omvisningen åt pensjonistforeningen en god lunsj hos Anne på landet i Frognerparken. Dette stedet kan anbefales.