Den internasjonale sikkerhetssituasjonen og Vegvesenets samarbeid med Forsvaret

På felles medlemsmøte for pensjonistforeningene for Vegdirektoratet, Statens vegvesen Oslo og Akershus samt Samferdselsdepartementet 29. april på Helsfyr ga fagdirektør ved Vegdirektoratet Anders Hovdum et bilde av den internasjonale sikkerhetssituasjonen i vår tid med Putin og Trump. Han fortalte også om Vegvesenets samarbeid med Forsvaret. Anders arbeider mye med beredskap i Statens vegvesen og har tidligere arbeidet i Samferdselsdepartementet. Han var derfor vel kjent av pensjonistene både i Vegdirektoratet og Samferdselsdepartementet, og det ble for mange et kjært gjenseende med ham.

Anders holdt et inspirerende og gjennomtenkt innlegg om sikkerhetssituasjonen i først og fremst Europa og Norden. Russlands angrep på Ukraina har radikalt forandret sikkerheten i hele Europa, og resultert i at både Finland og Sverige har gått med i NATO. I følge Anders Hovdum har krigen i Ukraina vist blant annet følgende:

  • Tidlig og tydelig motstand lønner seg
  • Russland respekterer ikke folkeretten i krig
  • Russland driver en målrettet ødeleggelse av infrastruktur
  • Effektiv logistikk er avgjørende. Infrastrukturen må repareres raskt.
  • Det er et omfattende behov for gjenoppbygging

Årlige trusselvurderinger i Norge viser at det er sannsynlig med sabotasje og cyberangrep i Norge, og at det drives en omfattende etterretningsvirksomhet i vårt land som vi må være årvåkne for. For eksempel har Norge 8 800 km gassledninger i havet. Vi må ha oppdaterte beredskapsplaner, sikre grensekryssende infrastruktur og legge større vekt på beredskap og sikkerhet i anskaffelser.

Statens vegvesen har et nært samarbeid med Forsvaret for å bidra til en sterk norsk forsvarsevne med en transportinfrastruktur som fungerer både før og i en eventuell krigssituasjon. I juni i år skal Forsvaret komme med sine ønsker om tiltak i transportinfrastrukturen. Det vil sannsynligvis være stort fokus på øst-vestlige forbindelser mellom Finland/Sverige og Norge. Finland trenger å kunne nå norske havner og det er nødvendig å kunne transportere tungt forsvarsmateriell fra norskekysten mot innlandet og Sverige og Finland. Tunge kjøretøy kan veie over 120 tonn, så det vil slite sterkt på vegene.

Foto Erik Norstrøm

Etter foredraget ble det gjort mange kommentarer og stilt mange spørsmål, som Anders svarte godt på. Vi takker Anders Hovdum for et spennende (og kanskje skremmende) innlegg i en urolig tid.

Innlegget er skrevet av Hans Silborn