Vegpensjonister på tur til Merdø

Skrevet av Hans Seland.

Merdø er en av de sørlandske uthavnene som hadde sin storhetstid på 1700 og 1800-tallet. Øya ligger sørvest for Arendal og om sommeren går det rutebåt fra Pollen hver halvtime. Naturhavna mellom Merdø og Tromøy ga i sin tid seilskutene ly for uvær og et trygt sted å vente på gunstig vind for reisen videre. På øya bodde skippere, loser og vanlige arbeidsfolk som leverte tjenester til skipsfarten helt til seilskutetida tok slutt på for vel 100 år siden.

Fra 1735 eide sjøkaptein Zaharias Allewelt og kona Gjertrud Andersdatter Dahll det staselige «skipperhuset» der Merdøgaard museum holder til i dag. Kapteinen tjente gode penger på å føre skip på handelstokt til Kina og i slavehandelen mellom Afrika og Amerika. Zaharias og Gjertrud bygde på huset og utviklet eiendommen som tilhørte familien fram til museet overtok i 1930. 

Den 28. juni 2022 reiste 14 medlemmer og venner av Statens vegvesens pensjonistforening på dagstur i sommersol til det populære turistmålet som i dag visstnok bare har en fastboende. På Merdø Kro fikk vi Napolitansk pizza og på museet fikk vi en interessant og kyndig omvisning av guider fra KUBEN Aust-Agder museum og arkiv. Lenken under sender oss videre til museets egen presentasjon: https://www.kubenarendal.no/media/49897/merdoegaard_hefte_2008_web.pdf

Til ettertanke kan denne og andre turledere notere seg at selv om både skyssbåt, kro og museum var bestilt og bekreftet på e-post, så hadde ingen av de tre lederne formidlet bestillingene slik at de ble oppfattet av sommervikarene som tok i mot oss. Likevel gikk alt bra. Det sier mye om turistvertenes serviceinnstilling!

Foto viser fra venstre turdeltakerne Kjell Stangborli, Tom Hjemlestad og Tore Hansen mens de venter på skyssbåten tilbake til Arendal. Foto: Hans Seland etter avtale