| |

Tur til Lista 16. august 2024

Vegpensjonistene i Vest-Agder drar på tur til Lista 16.august. Der vil vi ha omvisning og lunsj på Nordberg fort. Fortet ble bygget av tyskerne i 1941/1942 som en del av Atlanterhavsvollen, og det er et av Nordens best bevarte kystfort fra 2. verdenskrig. Alle bygningene er originale, og man kan gå på oppdagelsesferd i løpegravene og se rester etter de store kanonene og radaren.
I formidlingsbygget er det utstillinger om 2. verdenskrig og om Listas historie. Fortet drives i dag av Vest-Agder-museet.

Bildet: Det var trangt i Bøensbakken for rutebussen som kjørte fra Farsund til Åpta. Bussen er en Dodge fra ca. 1946 og bildet er tatt i slutten av 1940-årene.

Etter besøket på Nordberg fort, fortsetter reisen videre til en ca.1,5 km lang rusletur ned Bøensbakken ved Framvaren.

Bøensbakken er en del av den første kjørevegen mellom Farsund / Lista og Herad. Strekningen ble åpnet i 1905 og ble brukt helt fram til 1965 da den ble stengt for motortrafikk og erstattet av vegen Hanesund – Høyland – Sande.

Vegen i Bøensbakken har en bredde på 2,5-3,5 meter og har en stigning på 1:12. Den er ingen møteplasser på denne strekningen.

Invitasjon og påmelding til turen vil bli sendt ut til medlemmene i begynnelsen av august.