Rusletur i Marvika den 23.august 2023

I fint turvær var 11 veg-pensjonister og pensjonist-venner møtt opp i Marvika i Kristiansand for å rusle gjennom området som utgjorde den gamle Marvika orlogsstasjon, samt Bertesbukta og Roligheten. Orlogstasjonen ble åpnet i 1897. «Bertes» har fått sitt navn etter Berte Jacobsdatter som hadde er liten gård her i perioden 1850–1892.

Før 1897 holdt de sjømilitære styrkene til ved Kongens verft som lå på Tangen. I forbindelse med bybrannen i 1894 brant mesteparten av Kongens verft ned. Det skjedde i den perioden da skipene gikk fra seil til damp og samtidig som det var stor utvikling på kanonsiden. Det ble derfor bestemt at det skulle etableres en ny orlogsstasjon i Marvika. Det sjømilitære området var utilgjengelig for allmennheten helt fram til 1.august 2001 da den militære virksomheten ble nedlagt. Kristiansand kommune overtok området i 2004. Mange av bygningene leies i dag ut til organisasjoner og ulike firmaer.

Turen startet i den nordlige delen av området ved verkstedet og magasinet. Dette er de to eldste bygningene i området, og er i dag vernet både innvendig og utvendig. Her ligger også Romleåsen, der det var et mineanlegg som var elektrisk drevet med kabel. Anlegget var i bruk ved to anledninger, først i forbindelse med unionsoppløsningen i 1905 og den andre gangen under 1. verdenskrig 1914-1918. 

Neste stopp på rusleturen var Gleodden batteri. Her var det i sin tid montert tre engelske Armstrong-kanoner med kaliber 150 mm. De ble demontert og flyttet til Ålesund av tyskerne under 2. verdenskrig. Etter en kort pause fortsatte turen ned til sjøen ved Gleodden og videre til Bertesbukta badeanlegg. Her var det tid for kaffe og niste, samt «drodling». En tur i dette området kan absolutt anbefales!