Pensjonister på tur

Tur E6 Kvithammar-Åsen og til Falstadsenteret

Pensjonister på tur

22.mai gikk 32 blide vegpensjonister om bord i bussen som skulle ta oss på studietur til anlegget E6 Kvithammar-Åsen og til Falstadsenteret. Først nevnte et etterlengtet prosjekt som gjennomføres av Nye veier.

Falstadsenteret representerer derimot en dyster historie verden burde ha lært noe av

Dette blir bra
Sett med Trønderske øyne er E6 Kvithammar-Åsen et kjempeløft for gjennomgangstrafikken. Her avlastes en ulykkesbelastet strekning der eventuell vegstenging betyr omkjøring via Sverige for tungtransporten.

Her kuttes transportlengden med tre kilometer og vi får firefeltsveg med en fartsgrense på 110. Dagens E6 blir fylkesveg.

Nå skal det ikke stikkes under en stol at vi vegpensjonister er en smule skeptiske til fenomenet «Nye veier». Men «smøring» med vafler og kaffe på hovedkvarteret samt hyggelig gjensyn med prosjektsjef Lars Eik Moe gjorde susen. Han er jo tross alt en av våre egne som entret etaten – ung og lovende, for mange år siden.

Lars Erik Moe
Kari Charlotte Sellgren og Petter Øfsti

Prosjektinfo
Start- og sluttpunkt for prosjektet er de samme som først planlagt, men endringer for traseen ble nødvendige underveis på grunn av meget utfordrende grunnforhold.

-Vi har brukt 50 mill.kr til grunnundersøkelser, sier Moe. Både ved hjelp av lavtflygende helikopter med geofon og fysiske grunnundersøkelser med boring og prøvetaking. Dette har vært vel anvendte penger og helt nødvendig for å kunne bygge trygt og levere et sikkert anlegg til trafikanter og vegnaboer. På det verste møtte vi kvikkleire i en dybde på 46 meter.

Trygge tunneler
Tunnelene er toløps og for hver 250 meter er det bygd tverrslag som blir til bruk for evakuering ved eventuelle ulykker. Den lengste – Forbordsfjelltunnelen er over 6 km lang og omtrent fiks ferdig med lys og skilting. Det fikk vi oppleve ved sjølsyn da teknisk ansvarlig Kari Charlotte Sellgren guidet oss på busstur gjennom heile anlegget.

Godt samarbeid
Totalentreprenør Hæhre og Nye veier driver her integrert samhandling – noe som fungerer svært godt. Hæhre fikk forøvrig skryt av Skatvalsrevyen og da det svenske Trafikverket var på anleggsbesøk var tilbakemeldingen at her ligger vi ti år foran svenskene.

-Byggestart var i slutten av februar i 2022 og vi regner med åpning i starten av desember 2026, sier Moe. Vi har hittil passert to millioner arbeidstimer og vi har levert tilbake 75% av såkalt «lånt» dyrkajord.

Moe kan også avsløre at Nye veier har spart 200 mill.kroner på prosjektet, og at hovedentreprenøren også sitter igjen med gevinst. Det ble pluss i margen.

Les mer om prosjektet her  E6 Kvithammar – Åsen

Forbordfjelltunnelen
Pia Haugdal Wee og Ruth Harbækvold

Videre til Falstadsenteret

Som nevnt har Falstadsenteret en dyster historie helt fra 1895 da her ble oppretta en institusjon for gutter som ikke helt «passa inn». De kunne være rabagaster, kriminelle, med ulike diagnoser eller bare av fattigfolk som ikke fikk den oppfostring de burde få.

Omkring 1910 ble guttehjemmet mer spesialisert og da etter «tukthus-prinsippet» med strenge rammer og soverom/celler på 2 kvadratmeter. Straff for evt. avvik besto av fysisk aktivitet/avstraffelse eller reduksjon av mat.

Krigshistorie
Høsten 1941 beslaglegges guttehjemmet av Gestapo til bruk som fangeleir. De første fangene var danske og så kom norske politiske fanger, senere fanger fra Øst-Europa. Totalt satt ca. 4200 fanger her fra 15 ulike nasjoner. Rundt 200 ble skutt og begravd i Falstadskogen.

Ved siden av bygningen som huset den gamle gutteskolen ble det i 1943 satt opp en såkalt «kommandørbolig», noe som ble bestemt av SS. Planlegging og reising av bygget ble gjort av fanger fra NTNU og spesialtrent SS-mannskap. Det ble også satt opp gjerde rundt heile anlegget for å skape en 2 km bred sikkerhetssone.

215 kvinnelige fanger havnet også her etter hvert, og ble nyttige til såkalt kvinnfolkarbeid. I 1943 ble 100 000 jugoslaviske og polske krigsfanger flytta fra Øst-Europa til Norge for å bygge infrastruktur.

Menneskerettighetssenter
I dag er Falstadsenteret ett av flere menneskerettighetssentre som tar imot studenter og besøkende fra inn- og utland.
-Vi har ca. 20 fast ansatte og samarbeider med NTNU og NORD universitet som forskningssenter og museum, forteller Pia Haugdal Wee. Hun tok oss med gjennom Falstadsenteret sin historie, som du kan lese mer om her Forsiden – falstadsenteret.no

Vi fikk servert varm lunsj på senteret og tok en runde i området før kursen gikk i retning heim. Gode ønsker for sommeren ble utvekslet da vi skiltes, og nå er det bare å gle seg til grilldag i Skjelvågen.

Takk for turen til planleggerne Ruth Anne Harbækvold og Petter Øfsti, avfotografert med respektive guide.

Modell av Falstafd